Home » Blog

Bruisballen en bad bonbons

Het is leuk om een beetje te experimenteren met bruisballen en bad bonbons. Het beste resultaat krijg je als je sheabutter en amandelolie gebruikt. Vooral de bad bonbons maken de huid zacht en soepel en ze zien er ook nog leuk uit.  Als je ze wilt leren maken, kijk dan op de website onder workshops.

 

DIY reed diffuser

U kunt deze zelf maken zonder schadelijke, chemische stoffen. U kunt zelf bepalen welke geur u prettig vindt. Ik persoonlijk kies vaak voor vanille of sandelhout, waarmee ik in een ruimte een subtiele frisse en rustgevende sfeer creëer.

Wilt u deze DIY reed diffuser zelf leren maken? Kom dan naar een van onze workshops. U kunt hem natuurlijk via onze webshop bestellen.

 

Natuurlijke shampoo en conditioner zelf maken

Ik ben intussen bijna 60 jaar oud, mijn haar wordt wat grijzer en daarmee ook stugger, pluiziger en minder glanzend. Ik heb verschillende soorten shampoos en conditioners uitgeprobeerd, ook hele dure, zonder effect.

Uiteindelijk ben ik gaan experimenteren met natuurlijke producten en ben nu uitgekomen bij een bijzonder fijne shampoo en conditioner geheel op natuurlijke basis. Aanvankelijk voelt het haar iets stroever, maar na enkele wasbeurten is het haar heerlijk zacht en pluist veel minder dan bij gekochte producten. Ook glanst het steeds meer. Echt een aanrader. Wil je het product ook zelf maken? Geef je dan op voor onze workshop 'Alles voor het lichaam' of 'de combinatieworkshop 'Natuurlijke producten voor gezicht, lichaam en geest'. Natuurlijk kunt u deze producten ook bij ons bestellen: www.dekruidenhof.eu

 

Geneeskrachtige planten en kruiden

Citroenmelisse: tegen stressklachten en spanningen

Citroenmelisse wordt gebruikt tegen alledaagse stressklachten en spanningen. Het ontspant het lichaam, gaat aderverkalking tegen en beschermt tegen schadelijke radicalen. Het is bij uitstek geschikt om depressie, angsten en examenstress tegen te gaan. Wij gebruiken het  in combinatie met Jin Shin Jyutsu oefeningen (voor meer informatie mail dekruidenhof@gmail.com). Als zalf gaat het zwellingen tegen. Citroenmelisse geniet al sinds oudheid een zekere populariteit. Het heeft deels dezelfde heilzame werking als honing. en werd als jeugdelixer gezien. Tot de achttiende eeuw dacht men dat citroenmelisse de eeuwige jeugd gaf.

 

Geneeskrachtige planten en kruiden

Zalf: ontstekingsremmend, wondhelend en anti-age: Calendula (goudsbloem)

In het oude Egypte werd Calendula al om haar verjongende eigenschappen gewaardeerd . In de Amerikaanse burgeroorlogen gebruikten artsen de goudsbloem om wonden te behandelen. De plant wordt geassocieerd met de heilige Maria, in Engeland is de plant in de 17e eeuw naar Koningin Mary genoemd, de Engelse naam voor goudsbloem is dan ook marigold.

Goudsbloem kun je als zalf, als tinctuur of als thee gebruiken. Als zalf werkt goudsbloem ontstekingsremmend, bloedstelpend en wondgenezend. Het maakt de huid zacht en glad. Voor inwendig gebruik kan goudsbloem in vorm van tinctuur of thee bij gezwollen lymfeklieren, ontstoken amandelen, galblaasproblemen en cellulitis worden gebruikt.

Als de bloemen worden gekookt, geven ze een gele kleurstof. Deze kleurstof wordt vaak gebruikt om boter of kaas te kleuren. Wil je de zalf zelf maken? Kom dan voor een korte workshop op 11 juni om 14.00 uur naar onze Open Dag Nijmeegse Stadstuinen. Voor het adres kijk op www.dekruidenhof.eu

 

Geneeskrachtige planten en kruiden

Middel tegen migraine: Moederkruid

Moederkruid komt oorspronkelijk uit het Balkangebied. Al in het vroegere Egypte gebruikte men moederkruid tegen hoofdpijn. Ook tegenwoordig is dit de belangrijkste werking van moederkruid. Het is een natuurlijke bloedverdunner en werkt bloedvat verwijderend.

Daarnaast wordt moederkruid als een sterke ontstekingsremmer gezien. Het kan jaren achter elkaar zonder bijwerkingen ingenomen worden en werkt dan ook het beste bij regelmatige inname gedurende langere tijd.

 

 Geneeskrachtige planten en kruiden

 Natuurlijk antibioticum: Koriander

Vroeger gebruikte men koriander in liefdesdranken. Het wordt geweerd dat het blad de geslachtsdrift prikkelt en op de geslachtsorganen werkt. Ook gaat het menstruatiestoornissen tegen. Het blad van de koriander smaakt heel anders dan het zaad. Het staat veel mensen tegen, maar heeft een antioxydante werking, maar dan de zaden. Loriander wordt beschouwd als een natuurlijk antibioticum dat zelf tegen salmonella helpt. Het ontspant de darmen en kalmeert de zenuwen.

 

Geneeskrachtige planten en kruiden

Vandaag: Lavendel

Lavendel werkt bijzonder goed als anti-age middel. Ik verwerk het in crèmes en facewash. Begin van deze  eeuw werd al ontdekt dat lavendel goed tegen brandwonden helpt, toen Dr. Gattefossé zijn verbrande hand van schrik in de dichtbij zijnde pan met lavendelolie dompelde. De pijn verdween gauw en er bleven geen littekens achter. Na verder onderzoek bleek dat lavendel weefselreparerend werkt, tijdens de tweede  wereldoorlog zijn honderden mensen met brandwonden door het gebruik van lavendel genezen. Daarom is het niet verwonderlijk dat wij het tijdens onze workshops gebruiken, het regenereert de huid.

Verder werkt lavendel ook kalmerend op de geeft en brengt je emoties in evenwicht. Ten slotte versterkt het de intuïtie.

Wil je een crème met lavendel maken? Kom dan naar een van onze workshops. Kijk voor meer informatie op www.dekruidenhof.eu

 

 

  

Geneeskrachtige planten en kruiden:

Vandaag: Middel tegen Psoriasis en eczeem

Gek dat juist brandnetels tegen huidkwalen helpen, terwijl ze zo op je huid branden als je er tegenaan komt. Vooral de olie getrokken van brandnetels helpt goed tegen psoriasis. Een zalf, gemengd met brandnetel, kamille, goudsbloem en mahoniestruik. Vooral de laatste helpt naast brandnetel goed tegen psoriasis. 

 Wilt u zelf de zalf maken? Dat kan tijdens een van onze workshops in de tuinwerkplaats van De Kruidenhof. Voor meer informatie kijk op www.dekruidenhof.eu

 

 

 

 

Geneeskrachtige planten en kruiden

Vandaag: Lievevrouwebedstro:

Lievevrouwebedstro kan in iedere tuin groeien, je kunt het zelf gebruiken als bodembedekker.  

Volgens de christelijke legende is Lievevrouwebedstro het kruid waarmee Maria's kraambed was opgemaakt, in andere  legenden is het  echter het wiegenstro van het kindje Jezus. De plant wordt gebruikt bij mensen met een hartkwaal en wordt daarom vaak verwerkt in bloedverdunners.

 Lievevrouwebedstro helpt verder tegen slapeloosheid, het is bloedverdunnend, zuivert het bloed en verwijdt de bloedvaten, waardoor het tegen migraine gebruikt kan worden (men moet nooit teveel gebruiken, in grotere hoeveelheden versterkt het juist de hoofdpijn en kan het misselijkheid veroorzaken). Daarnaast werkt het kalmerend en helpt het tegen kampen en bij ontstekingen. Het wordt niet als thee gebruikt, maar als tinctuur. Lievevrouwebedstro is ook goed tegen motten. Vul kruidenzakjes met dit kruid en leg het in de linnenkast.

Wil je zelf tinctuur leren maken? Kijk dan voor een van onze workshops op www.dekruidenhof.eu

 

Vandaag natuurlijk afwasmiddel gemaakt met klimop.

Klimop is een inheemse planten die saponinen bevat, een stof die je nodig hebt om zeep te maken. Het is een krachtige ontvetter.

Geweldig serum voor de rijpere huid

Met hyaluronzuur en vitamine C. Dit zijn bijzonder werkzame stoffen die de huid stimuleren om nieuwe cellen aan te maken. De huid ziet binnen korte tijd strakker, gezonder en stralender uit. In combinatie met de crème is dit een perfecte manier om rimpels tegen te gaan.

Wilt u het serum en de crème zelf leren maken. Meld u zich dan aan voor de workshop anti-age.

 

Antirimpel crème met natuurlijke ingrediënten

Nu speciale aanbieding om te proberen: € 5,00 per potje, mail gauw en ik stuur het product op. Afhalen kan natuurlijk ook.

Deze actie loopt tot 30 september.

De crème bevat zelf getrokken olie van kruiden en planten waarvan de antirimpelwerking bewezen is. Verder zijn aloë vera, vitaminen en hyarulonzuur toegevoegd, waardoor het product hoogwaardig is en bijzonder goed werkt op de rijpere huid.

Bij aankoop van het product krijgt u meteen een schema hoe u in vrij korte tijd uw huid kunt verbeteren.

Mail gauw naar www.dekruidenhof.eu

 

Alles bloeit, een goed moment om weer nieuwe olie te zetten voor de anti-age workshops. Gelukkig heb ik nog olie voor de komende workshop op 13 juli. Na 8 weken is deze olie klaar om in antirimpelcrèmes en in bodylotions verwerkt te worden. Ik heb alle planten gebruikt waarvan bewezen is dat ze de verouderingsprocessen tegengaan. In deze olie zit rozenbottel, heermoes, lavendel en bernagie. Aloë Vera wordt later toegevoegd. Je krijgt ermee een volwaardige antirimpelcrème, die de huid zacht, elastisch en gladder maakt. Samen met het natuurlijke serum dat wij maken is binnen enkele weken het resultaat goed zichtbaar. Doe mee met onze leuke workshop en ervaar zelf de werking van de door jou gemaakt producten. https://www.facebook.com/Kruidenhof

 

 

imagesJPQLMOSQ.jpg                          Wat te doen bij haaruitval

Ik ben al een tijd op zoek naar de optimale manier om haaruitval tegen te gaan. Haaruitval ontstaat door een te veel aan DHT hormoon en 5 AR enzym. Er zijn chemische preparaten die beloven te helpen, maar er is gebleken dat vooral voeding veel kom doen. Het volgende is belangrijk:

 • gebruik zo weinig mogelijk vet, koolzuurhoudende dranken, suiker en cafeïne
 • gebruik vitamine B, C en E, eiwit, ijzer en groene thee
 • neem supplementen met zink, catechine afkomstig van groene thee en taurine (aminozuren)
 • eet veel kip, vis, eieren, bonnen en noten.

 Verder kun je zelf een lotion maken met haargroeiformule. Gebruik daarvoor

 jojoba olie, rozemarijn olie, cederhout olie, aloe- vera gel en hibiscuspoeder. 

Doe mee met onze workshop 'Alles voor het lichaam' en leer hoe je de lotion kunt maken. 

                                             - .

Anti-age tips van de Kruidenhof: mooi uitzien ook op hogere leeftijd

Tip 2:  Ik had mij voorgenomen om als tip 2 iets te schrijven over balans, lichaam en huid in balans. Terwijl ik daarover nadacht viel mijn blik op het woord anti-age, waarom eigenlijk anti-age. Ik ben intussen 58 jaar oud, ik ben blij dat ik in goede gezondheid deze leeftijd heb bereikt en ik ben blij dat mijn huid er nog redelijk goed uitziet (vind ik zelf dan). Natuurlijk zijn er leeftijdssporen, dat kan niet anders, maar ik ben tevreden. Ik wil dus niet iets schrijven over anti-age = tegen het oudzijn, maar veel meer over hoe je je huid kunt verzorgen om mooi oud te worden. Bij tip 1 heb ik geschreven over water. Nu wil ik het hebben over je innerlijk. Waarom stralen sommige mensen op mijn leeftijd energie en schoonheid uit en lijken ze jaren jonger terwijl anderen ouder en grijs uitzien? Natuurlijk heeft dat ook te maken met je genen, maar ook met je innerlijke instelling. Beleef je plezier in het leven, ben je positief ingesteld? Is het glas voor jou half vol in plaats van half leeg? Geniet je van dingen die je kunt doen? Blijf je je zelf ontwikkelen en beweeg je regelmatig? Voorbeeld: Ik zelf ben een stresskip, dus heb ik mijn voorgenomen om iedere avond een kwartier lang yoga-oefeningen te doen. Twee vliegen in één klap, ik wordt er rustiger van, mede omdat ik anders adem en ik beweeg,

ik maak de spieren los.

Toch nog even een andere tip:

Natuurlijk is het ook belangrijk om de huid aandacht te geven, zeker de rijpere huid.

Begin met het schoonmaken van de huid, met name het gezicht. Gebruik daarvoor een natuurlijke facewash. Maak je huid iedere ochtend en iedere avond goed schoon met draaiende bewegingen. Leeg daarna even een warm vochtig handdoekje op je gezicht.

Gebruik verder een huidcreme die je prettig vindt. Na een week zul je zien dat de huid er al stralender en gezonder uitziet.

Zelf kruidenolie maken

Het is erg makkelijk om zelf kruidenolie te maken. Er zijn twee manieren:

 • Doe een half liter basisolie (ik gebruik altijd olijfolie en liefst van de eerste persing) in een ovenvaste schaal en giet er een kopje kruiden of planten bij. Denk er wel aan om deze van te voren goed te wassen. Je kunt keukenkruiden gebruiken, maar ook lavendel, kamille, hysop of andere, afhankelijk waar het voor nodig is. Meng de kruiden goed door de olie en zet de schaal 4 uur lang bij 60 graden in de oven. Niet hoger, want het geheel mag niet koken. Na 4 uur zeef je de olie en pers je de kruiden uit. Je hebt nu een heerlijk geurende olie die je voor verschillende doeleinden, o.a. cosmetica en crèmes kunt gebruiken.
 • De andere manier is om eerst een halve kop kruiden in een weckglas te doen er olie op te gieten. Druk het geheel goed aan en doe er dan nog een halve kop kruiden bij. Ook deze moeten helemaal onder de olie worden gedompeld. Sluit het glas af en zet het op een donkere plek neer. Na 4 dagen kan de olie worden gezeefd en geperst.  

Anti-age tips van de Kruidenhof: mooi uitzien ook op hogere leeftijd

Hou van het leven, van je leeftijd en van je lichaam!

Bewezen is dat mensen die plezier in het leven hebben minder snel verouderen. Geef je lichaam wat het nodig heeft: zorg, liefde, respect en misschien rust of juist activiteit. Ieder lichaam is uniek, leer ernaar te luisteren. Wat heeft je lichaam nodig? Het is hetzelfde als met eten. Als je goed naar je lichaam luistert, herken je op een gegeven moment precies welk voedsel goed voor je is en hoeveel je moet eten en drinken.

Tip 1:

Het hydrateren van de huid. Drink iedere dag minimaal 2 liter water, maar dat weet iedereen al. Wat misschien nog minder bekend is, is dat je beter geen koud water kunt drinken, maar lauw water dat 10 minuten gekookt heeft. Ik kook 's morgens en 's middags een liter water en doe het dan in een thermoskan. De inname van warme vloeistoffen gedurende de dag wordt in het Oosten uitgebreid gestimuleerd. Het bevordert lichaam en geest op verschillende niveaus waardoor lichaamsprocessen beter verlopen. Ik raad jullie dan ook zeker af om volop koud water te drinken. Koude dranken, dus ook water, koelt het lichaam af. Om dit te compenseren moet het lichaam extra werken om weer warm te worden, wat veel energie kost.  Met warm water voegen wij dus in feite energie toe aan het lichaam, wat vooral in de ochtend goed te voelen is. In plaats van water is kruidenthee natuurlijk een lekker alternatief.

 

Mooier haar en huid

 • Walnoten bevatten vitamine B, vitamine E en Omega 3-vetten. Hierdoor wordt de huid gladder en is het een uitstekend middel tegen haaruitval. Daarnaast zit in walnoten ook koper, wat de aanmaak van melanine stimuleert. Hierdoor blijft het haar een mooie kleur houden en wordt het minder snel grijs.
 • Gebrek aan ijzer heeft vaak tot gevolg dat het haar dunner wordt en sneller uitvalt. De haargroei stopt en haren splijten. Linzen helpen om dit te voorkomen. Verwerk dus vaker linzen in uw maaltijd.
 • Ieder ochtend een ei eten helpt om meer keratine aan te maken, waardoor het haar elastisch en veerkrachtig wordt.
 • Als u wat ouder wordt en uw haar brozer en minder veerkrachtig wordt, kunt u het beste havermout eten. Havermout bevat silica, een stof dat hormonen in evenwicht houdt. Houd u niet van havermout dan kunt u bij de tuinen ook silica complex kopen.
 • Ten slotte is vitamine C van belang. Het beste kunt u iedere dag een tablet van 1000 ml nemen. Hoeveel fruit men ook eet, het lukt nauwelijks om daarmee zo veel ml binnen te krijgen.

Wilt u zelf een lotion maken met haargroeiformule, kijk dan op www.dekruidenhof.eu en meld je aan voor de workshop 'Alles voor het lichaam'. (Contactformulier zie hiernaast)

 

Workshop volgen? Vul dan dit contactformulier in

   Home-made serum voor het gezicht

Tijdens onze kruiden anti-age workshop gebruiken wij bij de meeste producten natuurlijke kruiden- en plantenextracten die in iedere stadstuin kunnen groeien.

Het serum vormt daarbij een uitzondering. U kunt een serum maken met natuurlijke ingrediënten, maar u kunt ook een serum maken met hyaluronzuur, dat effectief werkt om het verouderingsproces tegen te gaan.

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof (glucose bouwsteen). Het komt voor in het bindweefsel van de huid en in onze gewrichten. Het is een uitstekende stof om rimpels te vervagen en de huid te verjongen.

Het Hyaluronserum zorgt voor hydratering door de watermoleculen uit het zuur in de huidcellen in te brengen. U krijgt een stralende en gladdere huid.